Kategorier
Allmänt

Träna efter en graviditet

Kroppen förändras efter en graviditet. Det man ska veta är att det är helt naturligt och att det inte finns någon anledning till att stressa igång. Många vill exempelvis tappa kilon och komma tillbaka till den matchvikt man hade innan man blev gravid. Det kan ge bakslag i form av skador som i sin tur gör att man får problem i framtiden.

Då det handlar om träning efter en graviditet så är devisen om att skynda långsamt dte enda man behöver följa. Man måste lyssna på sin kropp. Minsta smärta är en signal om att man ska avbryta – det är ingen rekommendation om att köra ännu hårdare. Man försvagas i vissa områden av kroppen. Bäcken och magmuskulaturen blir förändrad och kräver tid innan man exempelvis kan börja springa igen. Löpning kan riskera att skada det redan försvagade skelettet i bäckenet.

Det finns en svårighet i detta. Dels så måste man lyssna på den egna kroppen, men dels så kommer man alltid att jämföra sig med andra kvinnor i en liknande situation. Det kan handla om att en mamma i mammagruppen lyckats gå ner si och så många kilon, att en annan har kommit igång med sin träning eller om att man ser på instagram att en kändismamma ser ut exakt som hon gjorde innan hon blev gravid. Det kan skapa en stress. Det måste man försöka koppla bort: det är din kropp och det är den du ska lyssna på. Du vet bäst när du är redo att påbörja träningen igen.

Fokusera på inre magmuskler och kör korta pass

De inre magmusklerna är de som först måste stärkas upp. Däri ligger nyckeln till all övrig träning i framtiden. Genom att stärka dessa så kommer du att kunna hålla bäckenet på plats och därmed också – så småningom – kunna börja jogga kortare sträckor. Det behövs inga situps eller exempelvis plankan: här handlar det om olika knipövningar samt om att lära sig att ligga ned på rygg, andas och spänna magen på in- och utandning. Mer än så behövs inte i början.

Vad gäller passen så är det korta sådana som är bäst. Kör kort och försök hålla en bättre intensitet istället – beroende på hur mycket du orkar så klar. Längre pass kommer att slita ut dig och göra dig tröttare än nödvändigt. Du kommer att vara i behov av energi för din bebis skull. Tänk på det. Dessutom stimulerar kortare pass mjölkproduktionen också.

Operationer och annan sjukvård?

Kroppen förändras och trots träning så kan det vara svårt att bli av med exempelvis överflödigt skinn och fett från kroppen – eller från specifika områden på densamma. Det man måste vara medveten om är att det går att få hjälp med detta och att man kan vända sig till olika kliniker. Idag är skönhetsindustrin kraftigt förbättrad och metoder och behandlingar är välutvecklade samt på vetenskap uppbyggda.

Många har förutfattade meningar om att operera sig för ett rent estetiskt syfte. Det bör man ändra på: alla äger sin egen kropp och alla har rätten att fatta egna beslut gällande denna. Att man idag kan få hjälp med att nå den kropp man vill ha, utan att de kostar för mycket pengar och utan att insatserna är för höga, ska man vara tacksam för. Om det sedan handlar om ett rumplyft, en bröstförstoring, om en behandling med botox eller om att ta bort fett med kyla spelar ingen roll.

Det är dags att avdramatisera skönhetsbehandlingar och att sluta stigmatisera de personer som väljer att söka sig dit. De gör det för att må bättre.