Kategorier
Familj

Arvsrätt – kan man göra sina barn arvlösa?

Det kan vara oerhört komplicerat att tolka ett testamente efter att en person har gått bort. Vem som ska ha vad bestäms dock till stor del genom arvsrätt.

Det där med arvsrätt är intressant. Vad händer egentligen med ens tillgångar när man dör? Det enda som egentligen är givet är att dina barn ärver en del av dödsboet. Ibland kan man höra hot om att föräldrar ska göra sina barn arvlösa, men detta är helt enkelt inte möjligt i Sverige. Vanligt är man skriver i sitt testamente vad man vill att pengar och material man efterlämnar sig ska gå till. Men det går som sagt inte att testamentera bort tillgångar till barn. Detta gäller hälften av förälderns kvarlåtenskap och kallas för laglott. Hot om att göra barn arvlösa är med andra ord tomma hot. Det brukar ju heta att tomma tunnor skramlar mest.

Arvsrätt förebygger bråk om arv

Däremot kan förstås arvsrätten bli oerhört komplicerad ur andra perspektiv. Framför allt om det finns fler släktingar än bara barn till den som har gått bort, och ännu mer komplicerat om den avlidne inte har varit gift. När diskussionen startar om vem som ska ha vad är det lätt att bli ovänner. Det finns till och med exempel där olika tolkningar av ett testamente splittrat familjer. Undvik detta. Ta istället in juridisk hjälp för att tolka arvsrätten. Då blir det rätt från början och det finns ingen anledning att bråka om utfallet. Gör det om inte annat för den avlidnas skull.