Kategorier
Allmänt

Gemensam vårdnad för barnets skull

Det är otroligt känslosamt, inte bara för barnet utan även för föräldrarna när man ska separera. Det är inte lätt att välja att gå skilda vägar. Finns det barn med i bilden blir det ännu svårare.

Hur många känslor man än har kring detta ska barnen alltid gå först. Besluten som tas ska tas för deras bästa. Det bästa för barnen är att få ha båda sina föräldrar. Givetvis finns undantag, om den ena inte kan ta hand om barnen på rätt sätt eller lider av något missbruk. Man får inte glömma att det inte är barnens val att ni separerar. 

Viktiga beslut tas tillsammans

I Sverige har vi en lag där barnet har rätt till båda sina föräldrar. Kan man inte alls komma överens och det blir en vårdnadstvist utgår de alltid från barnets bästa. Barnets välfärd är viktigast. Har ni varit gifta och skiljer er så blir det automatiskt gemensam vårdnad. Har ni däremot inte varit gifta måste pappan vara registrerad som far till barnet hos socialnämnden för att få gemensam vårdnad. Detta är något som går per automatik om inte föräldrarna motsätter sig det. Är båda föräldrarna med på att endast den ena föräldern ska ha vårdnaden så blir det så. 

När ni har gemensam vårdnad så innebär det att ni båda är med och fattar viktiga beslut, både gällande skolgång, bostadsort och även vid sjukdom. Ni måste med andra ord komma överens om viktiga beslut. Så långt det går försöker ni gemensamt bestämma vad som passar er och ert barn bäst. Detta är en svår situation för alla inblandade. 

Varannan vecka?

Bara för att man har gemensam vårdnad behöver man inte ha barnet varannan vecka. Det kan läggas upp så som det passar er, och kanske främst barnet. Vill ni ha varannan helg så har ni det, eller jobbar den ena olämpliga tider kan ni även ha barnet efter det. Om ni kommer överens är detta något ni kan bestämma tillsammans. Bor barnet hos den ena föräldern mer så får den andra föräldern betala underhållsbidrag. Detta ska då gå till kostnader för barnet som t.ex. olika fritidsintressen, kläder, mat, mm. Bidraget kan man själv komma överens om. Kan man inte det så kan en jurist på familjerätten hjälpa till med det. Skulle det gå längre än så kan det även gå så långt som till domstol. Domstolen får då fatta ett beslut ang. beloppet.